Historie

1970 - 1980

Promotie naar de 1e klasse

1974 DETO 1

Promotie naar de 1e klasse

De jaren ‘70 kenmerken zich door succes op vele fronten. Het verenigingsleven bloeit als nooit tevoren en er worden tal van activiteiten georganiseerd.

Sportief

Sportief gezien bereikt DETO in deze periode de top van het amateurvoetbal. In het seizoen 1973/74 werd het kampioenschap van de derde klasse behaald en promoveert DETO naar de tweede klasse. In het seizoen 1974/75 eindigt DETO samen met WZC bovenaan. Via een beslissingswedstrijd in Wierden wordt DETO alsnog kampioen en promoveert naar de eerste klasse, toen het hoogste niveau. Daarin weet DETO zich daarin maar liefst 19 seizoenen te handhaven.
DETO 3 werd maar liefst driemaal op rij kampioen en promoveert in zes jaar tijd van de derde klasse TVB (Twentse Voetbal Bond) naar de reserve derde klasse van de KNVB. 

1976 DETO-DOVO(2)
1977 DETO 3
1976 Jan Webbink - kopie

Drie kampioenschappen voor DETO 3 op een rij.

DETO 3 promoveerden van de TVB (Twentse Voetbal Bond) naar de KNVB afdeling. Trainer Gerrit Groothuis maakte van de selectie een team. Hij kon het spel van de tegenstander goed doorzien en wist het elftal altijd op de goede plek te zetten en daarmee de angel uit het spel van de tegenstander te halen. DETO had toen, eind jaren 70 drie elftallen bij de senioren in de KNVB competitie. Dit was uniek. Hoger konden de teams niet spelen. Het kwam voor dat er drie spelersbussen vertrokken naar allerlei regio's in Nederland. De spelers pepten we elkaar op. "Jongens, maane kalm an op 't waaik. Zoaterdag muj d'r stoan".

Droppings

Een geliefde activiteit was een dropping. Eén à twee keer per jaar werd er door de supportersvereniging een dropping georganiseerd voor de jeugd of voor ouders en leiders van de jeugd. Droppings werden georganiseerd in de wintermaanden als het ’s avonds donker was. Bij het vertrekpunt DETO stapte je in een geblindeerde bus die je vervolgens naar een onbekende bestemming bracht vanwaar je aan de hand van een summiere routebeschrijving in groepen naar het eindpunt moest lopen. Vaak was dat in Langeveen of Vasse. Onderweg moest je verschillende opdrachten uitvoeren bijvoorbeeld een aardappel meenemen of woorden verzamelen die samen een spreekwoord vormden. Een zaklantaarn was een onmisbaar attribuut. Bij het eindpunt kreeg je erwtensoep oftewel “snert”. Er werden prijzen uitgereikt voor de beste groepen en er werd nog een verloting georganiseerd om de kosten te dekken.

Introductie Lotto.

In 1974 wordt in Nederland de Lotto geïntroduceerd. In het clubblad van oktober wordt uitleg gegeven over het spelsysteem. Naast het inleveren van Totoformulieren is het vanaf dan ook mogelijk om bij DETO de Lottoformulieren in te leveren. Met deelname wordt ook DETO gesteund.
Overigens vindt in 1975 ook een opmerkelijke introductie plaats. Onderstaand een artikel uit het clubblad van december 1975 dat hier wordt weergegeven omdat het een mooi beeld geeft van die tijd.

Den Haag 11 november 1975
Mijne Heren,
Op vrijdag 12 december a.s. zal sportminnen Nederlander in het weekeinde een belangrijke informatiebron bij krijgen: de telefoon.
Het zal vanaf die datum mogelijk zijn op nummer 020 – 214214 allerlei sportnieuws- en dat nieuws in de breedste zin van het woord- te beluisteren in de periode van vrijdagavond 18.00 uur tot maandagmorgen 8.00 uur. Als een van de belangrijkste punten in deze serviceverlening, die door de sportredactie van het ANP in Den Haag zal worden verzorgd, zien wij de afgelastingen van de wedstrijden in de hoogste klassen van de veldsporten, die niet alleen de grootste belangstellingtrekken, maar waarmee bovendien soms verre reizen zijn gemoeid.
Immers door het nummer 020 – 214214 te draaien, kan hij/zij die voor zijn/haar club moet spelen of voornemens is als supporter een wedstrijd te bezoeken, via de telefoon vanuit zijn/haar huiskamer aan de weet komen, of de reis moet worden ondernomen.

Aanleg veld vier.

In 1975 wordt bekend gemaakt dat door de bouw van sporthal “De Stamper” een voetbalveld op die plek komt te vervallen. Gezien de behoefte aan speelvelden heeft het gemeentebestuur besloten het verlies op te vangen door een nieuw veld te realiseren op een perceel grond aan de Schout Doddestraat tussen de terreinen van de “Vjenneruiters” en het Oude Kerkhof. De kosten worden geraamd op Fl. 100.000,00. In het plan is inbegrepen een bruggetje over de waterleiding waardoor het Oude Kerkhof in het wandelgebied oostelijk van de Schout Doddestraat kan worden betrokken.

Op woensdag 28 april 1976 wordt sporthal “De Stamper” officieel geopend door commissaris der Koningin mr. Niers, begeleid door burgemeester Van der Wolf. De voorzitter van DETO feliciteert het gemeentebestuur van harte met dit prachtige gebouw en hoopt dat de sporthal de voetbalsport ten goede mag komen.

Op zaterdag 16 april 1977 werd een receptie gehouden ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de supportersvereniging.

Interntoernooi

In de jaren 70 werd er gestart met het interntoernooi, Het jaarlijkse evenement werd aan het eind van het seizoen georganiseerd. Spelers werden in verschillende teams ingedeeld waardoor er een variatijd aan techniek binnen elk team kwam.
Een woord van dank is te lezen in het DETO Kontakt van mei 1977. Het toernooi werd gehouden op zaterdag 29 mei. 'Reeds vroeg in de ochtend gloren riep de rood gekleurde haan een groot aantal leden naar de voetbalvelden. In het clubhuis aangekomen kon men op het publicatiebord lezen in welk team men is ingeschreven.
Er waren twee poules van elk vier elftallen. Nadat onze vice-voorzitter de heer J. Alberts na een korte inleiding ieder van harte welkom heette kon het toernooi een zijn aanvang  nemen.
Onder goede leiding van de heren scheidsrechter werd er fel maar zeer sportief gespeeld. In de pauze had het bestuur voor een ieder schalen brood klaar staan, dat door lieftallige dames uitgeserveerd werden.
Na de soep ging men verder met de wedstrijden maar verschillende personen hadden misschien teveel soep gegeten, getuige het feit dat zij niet zo goed meer waren. Of was het misschien conditie gebrek. Uiteindelijk kwamen er toch twee poulewinnaars uit de strijd.
Zo reikte na afloop J. Alberts de prijzen uit. Hierdoor kwam er dan een einde aan de zeer geslaagd Intern toernooi. Het weer had deze dag goed mee gewerkt en de organisatie was perfect.
Bestuur van v.v. DETO, namens iedereen hartelijk bedankt voor deze prachtige voetbaldag. Het was grandioos.
De naam DETO (Door Eendracht Tot Overwinning) werd deze dag veel eer aangedaan'.

Het toernooi zou uiteindelijk tot 2010 jaarlijks georganiseerd.

1982 Spelregeltem

Spelregelteam

Door de scheidsrechtersvereniging Almelo en omstreken werden spelregelavonden georganiseerd voor de Almelo bokaal. Op 21 januari 1977 behaalde het DETO-team de voorronde voor de finale. Op 11 februari 1977 werd deze gehouden in de kantine van Stoomspinnerij “Twenthe” te Almelo. De DETO-mannen werden eerst. De wisselbeker werd door DETO voor de tweede keer gewonnen

Ook op maandag 23 januari 1978 werd de Almelo bokaal voor de derde opeenvolgende keer gewonnen en kon dus definitief in de prijzenkast worden gestald.

 

Scroll naar boven