Historie

2010 - 2020

DETO voor even terug aan de top

historie_8

DETO voor even terug aan de top

De jaren 10 beginnen met het uitspreken van de ambities van de club. In zijn nieuwjaarstoespraak vertelt voorzitter Corné van het Laar dat DETO de ambitie heeft om met de hele vereniging op hoofdklasseniveau te spelen. Vervolgens wil DETO uitgroeien naar- en de uitstraling hebben van een regionale club. Een regionale club die op termijn een herkenbaar gezicht moet hebben met mensen  uit de eigen jeugdopleiding. Daarvoor wordt een technisch manager aangesteld. De club gaat op trainingskamp naar Turkije en de Open Dag Commissie kan melden dat landskampioen WKE uit Emmen de tegenstander is op die dag.

Na zestien jaar keert DETO terug in de hoofdklasse. De klasse waarin DETO in het verleden furore maakte. Aan die succesvolle tijd wil DETO vanaf volgend seizoen een passend vervolg geven.

2018 DETO 7 Kampioen-2
2016 accommodatie 7
2015MD1(8)

Het eerste team onder leiding van trainer Anton Wennemers eindigt het seizoen 2011-2012 samen met WHC op de eerste plaats. Een beslissingswedstrijd in Hardenberg is het gevolg. Op 16 mei 2012 op sportpark De Boshoek schrijft het team historie door het beslissingsduel, na verlening en een bloedstollende wedstrijd met 2-1 te winnen. DETO promoveert naar de Topklasse.

Het ledenaantal van DETO groeit. Op 10 november 2012 wordt het 800e lid Myrle Vossebeld gehuldigd. Zij mag helpen met de openingshandelingen voor de ingebruikname van het nieuwe led-scorebord.

Toen DETO naar de Topklasse promoveerde wist het dat het een lang en zwaar seizoen zou worden. Dat blijkt in de praktijk ook zo uit te pakken; het verblijf in de Topklasse is van korte duur. In het seizoen 2012-2013 eindigt DETO troosteloos onderaan met zeven punten. Ook het seizoen erna bleef de klad erin zitten bij de eerste selectie en degradeerde de ploeg na het spelen van promotie-/degradatiewedstrijden in Nijkerk tegen NSC naar de eerste klasse.

In 2015 wordt geconstateerd dat vrouwenvoetbal een van de snelst groeiende sporten is.  Bij de Twenterandse voetbalclubs zijn dan 350 vrouwen en meisjes actief. Vooral het meisjesvoetbal zit in de lift. Dit heet invloed op bestuurs- en kaderinvulling bij de verenigingen. DETO heeft een bestuursfunctie vrouwenvoetbal in het leven geroepen. De functie wordt ingevuld door Jessica Torny die na het doorlopen van de DETO-jeugd in het betaald voetbal actief is geweest als speler en na haar actieve carrière als trainer o.a. bij het Nederlands elftal.  Mede door de aanwas in het vrouwenvoetbal  worden In juni 2015 alle kleedkamers gerenoveerd en een drietal nieuwe kleedkamers gebouwd. De nieuwbouw wordt uitgevoerd door vrijwilligers.

Op de nieuwjaarsreceptie meldt voorzitter Arjan Goosselink weer een innovatie bij DETO; contactloos betalen wordt ingevoerd.

De groei en belangstelling voor het vrouwenvoetbal neemt ook in 2016 nog steeds toe. Er wordt een groot meidenvoetbal toernooi georganiseerd voor B-C en D jeugd met deelname van ruim veertig teams  uit heel Overijssel.

De Tukker Cup wordt in 2017 voor het eerst gespeeld. Teams uit alle niveaus van het Twentse amateurvoetbal spelen in een toernooivorm over een langere periode tegen elkaar. DETO speelt de eerste wedstrijd van het toernooi tegen Drienerlo en wint met 7-0. Uiteindelijk weet DETO de eerste editie van dit toernooi te winnen.

Op 83-jarige leeftijd overlijdt op11 mei 2018 oud voorzitter en erelid Jan Bruins. Bijzonder is dat de gelegenheid tot condoleren in het clubgebouw van DETO plaats vindt.  Na de condoleance werd Jan op indrukwekkende wijze uitgeleide gedaan door een erehaag van naar schatting 750 personen en waarvan de voltallige eerste selectie van DETO deel uitmaakte.

In het seizoen 2017-2018 behaald DETO de eerste periode en plaatst zich voor de nacompetitie van de 1e klasse. De eerst thuis wordt gewonnen van AFC uit Amsterdam. Vervolgens speelt DETO een onverkwikkelijke wedstrijd tegen v.v.Groningen. DETO won deze wedstrijd en speelt vervolgens (weer thuis) tegen Xerxes DZB. In een uiterst sportieve wedstrijd wint DETO en promoveert weer naar de hoofdklasse.

Vrijdag 22 juni 2018. DETO viert het zeventigjarig bestaan met een verhalenavond. In een bomvol clubhuis werden de verhalen, ondersteund met prachtige unieke foto’s en artikelen door de aanwezigen aangehoord. Geweldige verhalen over de roemrijke geschiedenis van de club werden zo vastgelegd. Clubmensen van 18 tot 91 jaar genoten volop van deze onvergetelijke avond.

Interlandvoetbal bij DETO

2018 Ned O19 - VS -19-17

In het najaar van 2012 werd DETO benaderd door de KNVB of men in maart 2013 als gastheer wilde fungeren voor een oefeninterland tussen Oranje O18 en Duitsland O18. Het bestuur ging de uitdaging aan en in de winter van 2013 werd het hoofdveld onderhouden door grasmeesters in opdracht van de voetbalbond en in maart was het veld onherkenbaar goed voor DETO begrippen in de winterdag en konden de internationals in de dop hun opwachting maken in Vriezenveen.

Zo kwamen die 26e maart zo’n 1000 toeschouwers onder wie ook veel scouts voor jeugdig talent naar Vriezenveen voor de wedstrijd Nederland O18 - Duitsland O18 en zag men hoe Mathijs de Ligt als aanvoerder het DETO hoofdveld betrad en de Vriezenveense Harmonie live de volksliederen ten gehore bracht.

Nederland won die avond met 4-1 en de Duitse coach Horst Hrubesch, beter bekend als “Das Kopfball Ungeheuer” had zwaar de pest in na afloop. Bij Duitsland is het allemaal goed gekomen want van de spelers van toen spelen er nu vier bij FC Bayern.

Voor DETO een prachtige avond en ook de KNVB was zeer gecharmeerd van de samenwerking met DETO, zodat in de jaren erna nog vele jeugdinterlands plaatsvonden op “Het Midden”.  Ook onze eigen Jessica Torny zat in 2018 op de bank van Oranje MO19 tegen de speelsters uit Amerika waardoor ook “America The Beautiful” klonk op ons hoofdveld en de speelsters DETO na afloop bedankten voor de Vriezenveense gastvrijheid:

EK Kwalificatie(48)
2018 Ned O19 - VS -19-12
Scroll naar boven